Arega - Iedereen telt

Geen medicijnkastje in huis?

Bewaar jij ook wel eens geneesmiddelen in je keukenkast of in een schoendoos? Tubes, blisters, flacons, doosjes of flesjes die rondslingeren in huis?

Je bent vast niet de enige.

Nochtans is het van belang dat je geneesmiddelen juist en veilig bewaart. Alleen, hoe pak je dat aan? Weet jij hoe je geneesmiddelen thuis goed bewaart?

AREGA PHARMA helpt
Maar wie is Arega Pharma?

Arega Pharma is een nieuw, volledig Belgisch farmaceutisch bedrijf.

Ons motto luidt ‘Iedereen telt’. Wij investeren in oplossingen die het welzijn en comfort verhogen van iedereen die zorg aanbiedt of zorg zoekt.

In dat kader starten wij een campagne, “Veilig Medicijnen Gebruik Initiatief” genaamd, die zich richt naar de patiënt. Hiermee willen we patiënten informeren over het juiste gebruik van medicijnen en hen concreet advies geven omtrent het veilig bewaren ervan.

Om dit te realiseren, werkt Arega nauw samen met apothekers en artsen omdat zij de experten zijn om u bij een verantwoord medicijngebruik te begeleiden.

AREGA helpt
Maar wat doe ik?

Uit recent onderzoek van de stichting “Consument en Veiligheid” in ons buurland Nederland, is gebleken dat meer dan 1500 kinderen per jaar een vorm van vergiftiging oplopen doordat ze vitamines of geneesmiddelen van anderen inslikken. Meestal zijn het de geneesmiddelen van hun vader, moeder of grootouders. Doordat geneesmiddelen vaak in huis rondslingeren en geen vaste opbergplaats hebben, nemen kinderen geneesmiddelen wel eens voor snoepjes. 1

Om dat te vermijden willen we via deze campagne jou de kans geven om een gratis medicijnkastje op te halen bij jouw vertrouwde apotheker. Bij het ophalen kan je jouw apotheker om verder advies vragen over hoe je geneesmiddelen het best kan bewaren en gebruiken.

Wat te doen?

Bewaar geneesmiddelen, in hun originele verpakking en met bijsluiter, op een afgesloten plaats buiten bereik van kinderen. De bijsluiter bevat belangrijke informatie over de samenstelling en de hulpstoffen, maar ook over de dosis (die kan verschillen van persoon tot persoon). Informatie over nevenwerkingen en contra-indicaties kan je daar ook terugvinden.

Wat hoort in je medicijnkastje thuis?

  • Een EHBO-kit, voor kleine ongemakken en ongevallen
  • Jouw voorgeschreven medicatie
  • Geneesmiddelen voor lichte kwalen (pijn, hoest, maag-darm aandoeningen zoals diarree of verstopping) op advies van jouw apotheker

Kijk regelmatig je huisapotheek na. Begin er alvast aan!

  • Neem geen geneesmiddelen waarvan het uitzicht, de smaak of de geur niet normaal is. Hetzelfde geldt als je ze niet in de juiste omstandigheden bewaarde (buiten invloed van licht en vocht, en bij de juiste temperatuur).
  • Check de houdbaarheidsdatum. Vervallen geneesmiddelen gooi je niet gewoon in de vuilnisbak, maar breng je naar de apotheek zodat ze niet zomaar in het milieu terecht komen.
  • Breng alle ongebruikte geneesmiddelen naar de apotheek. Het kan best zijn dat je nieuwe klachten lijken op die van de vorige keer, maar gebruik nooit restjes. Ga op consultatie bij jouw arts, die dan de juiste diagnose stelt.

Ruim op regelmatige basis op. Doe dit 2 à 3 maal per jaar!

Zoals je kan zien, willen wij met dit initiatief niet alleen het veilig gebruik en bewaren van geneesmiddelen onder de aandacht brengen. Arega wil ook bijdragen aan oplossingen.

TIP: Neem alvast je vervallen medicatie mee wanneer je jouw gratis medicijnkastje gaat ophalen, en vraag meteen ook advies over het goed en veilig bewaren van geneesmiddelen.
Arega


BE/GENER/19/0070-09/2019